Damp-open isoleren

Gezonder wonen door damp-open isolatie

In de traditionele woningbouw en chaletbouw wordt altijd geïsoleerd met een dampremmer aan de binnenzijden van de isolatie. Een dampremmer is een afsluitende folie (plastic folie) of een aluminium laag op de isolatie. Dit dicht het huis volledig af van de buitenlucht. Zoals u begrijpt kunt u in een plastic zak niet leven en ademhalen en daarom is het noodzakelijk om middels een ventilatievoorziening het huis bewoonbaar te maken.

Het verschil tussen damp-open en dampdicht

Bij damp-open bouwen passen we deze afsluitende (dampremmende) laag niet toe, zodat de gehele constructie kan “ademen”. Met onderstaand voorbeeld willen we u graag duidelijk maken wat het verschil tussen damp-open en dampdicht is:
Als u bij de echte warme bakker een vers brood koopt, dan kan dit op 2 manieren worden verpakt. Als het brood in een plastic zak wordt verpakt, beslaat de plastic zak, als het brood vers en nog een beetje warm is. Doordat het vocht niet weg kan, zal de korst van het brood zacht worden, waarschijnlijk al voordat u thuis bent. Als de bakker het brood in een papieren zak verpakt, (papier is ook een “ademend” materiaal), zal het brood bij thuiskomst nog een vers en knapperig korstje hebben. Omdat een papieren zak “ademend” is, kan het vocht door de zak naar buiten, dit is ook het geval bij damp-open bouwen.

In een woning of chalet is het vochtgehalte in de meeste situaties hoger (uitzonderingen door weersomstandigheden daargelaten) dan buiten. Bij een damp-open constructie kan dit vocht door de constructie en isolatie naar buiten. Hierdoor ontstaat een gelijkmatiger en gezonder binnenklimaat.

Wilt u meer weten over damp-open isolatie?
Neem dan gerust contact met ons op.